Dosluhuje vám chlazení?
Parné dny, spojené s dozráváním plodů a zvýenou potřebou chlazených nápojů, zmrzlin a dalích osvěujících chladných pochutin daly naemu chlazení pořádně zabrat. Větí nápor na chladící přístroje se mohl projevit jejich ne zcela správnou funkcí, co vás pomalu nutí se zamyslet nad nákupem nového přístroje. Je tedy správný čas pro informace o tom co nové přístroje umí, jak svoji práci dělají a co od nich můeme očekávat.
Jak to dělaly nae babičky
Kdy sleduji stálý rozvoj a zdokonalování chladící techniky, napadá mne otázka, jak uchovávaly potraviny nai předkové. Z dětství si jetě pamatuji některé fígly, které praktikovala moje babička. Například máslo dávala do studené vody, maso zavařovala, nebo dávala do sklenic a zalévala sádlem. Ovoce a houby suila stejně jako bylinky, které často pouívala k vaření. Sladkou pochoutkou pak pro nás děti bylo i ovoce nakládané v cukru a pro dospělé v rumu. Vechny tyto postupy jsou proveditelné i dnes, ale jsou velmi náročné na čas a při naem dnením způsobu ivota tedy vyuitelné jen ve velmi omezené míře. Nae babičky měly prostě více času...
A co dnes
Rozhodně nechci zatracovat způsoby uchovávání potravin naich babiček, naopak některé úpravy byly velmi chutné. Dnes ji vak nemáme dost času a tak si můeme některé postupy zachovat jako speciality (takové vině vvrumu jsou nenahraditelnou pochoutkou), ale pro uchovávání potravin vyuijeme moderní metody, zejména zchlazování a zmrazování potravin. Hlavními výhodami těchto postupů je zachování čerstvosti a tedy i chuti, vitamínů a minerálů v nejvyí moné míře. Není to vak jednoduché. Kadá potravina potřebuje jiné podmínky pro uloení a to je hlavním úkolem pro moderní chladící zařízení, pochopitelně kromě udrení správných skladovacích teplot.
| V mrazící části najdeme výjimečně i výrobník ledu |
Zmrazujte rychle
Poučky pro mrazené potraviny obsahují dva na první pohled jednoduché poadavky. Prvním je rychlé zmrazení a druhým pomalé rozmrazování. Pokud potraviny ji zmrazené nakoupíme, udělají mrazírny hlavní část práce za nás. Strojní zmrazování probíhá okově, tedy ve velmi krátké době, díky speciálním mrazícím strojům. Rychlé zmrazení jen minimálně ovlivní kvalitu potraviny díky malým krystalkům ledu, které přitom vzniknou a které tak nemohou příli pokodit buněčné membrány potravin. Pomalé zmrazení naopak dovolí růst velkých ledových krystalů a potravina je po rozmrazení v horím stavu.
Pokud tedy vkládáme do mrazničky čerstvé potraviny, je vhodné vkládat je ji vychlazené, vkládat mení mnoství nejednou a před zmrazením potraviny naporcovat. Například velký blok masa se zmrazuje podstatně déle ne několik plátků o stejné hmotnosti.
S tím souvisí technický údaj mrazniček, který udává mrazící výkon v kg za 24 hodin. Pokud budete vkládat do mrazničky čerstvé potraviny je tento údaj důleitý, protoe říká jaké mnoství potravin je mono do mrazničky vloit za jeden den, aby byly jetě v rozumné době zmrazeny a jejich mnoství příli neovlivnilo skladovací teplotu ji vloených potravin.
Důleitá je i funkce rychlého zmrazení, která zabezpečí vyí výkon mrazení po dobu zmrazování (Super Freeze, Supermrazení, Frostmatic).
Na vlhkosti záleí
Chlazení a uchovávání potravin závisí na druhu potraviny, kterou skladujeme. I zde je výhodnějí rychlé zchlazení, avak stejně důleitá je vlhkost při uchovávání potravin a teplota, která je pro různé potraviny rozdílná. Pro rychlé zchlazení po vloení čerstvých potravin výrobci připravili speciální funkce (Super Cool, Superchlazení, Coolmatic).
| Umělé dovlhčování přihrádky v chladničce |
Pro ovoce a zeleninu je důleité zachování vysoké vlhkosti vzduchu (a 90%) a teploty v blízkosti 0°C, která vak nesmí být nií. Tak zůstanou potraviny čerstvé nejdelí monou dobu. Pokud se sníí vlhkost, nebo zvýí teplota, doba moného skladování se zkracuje.
Velmi nízkou teplotu blízkou 0°C potřebujeme i pro skladování masa, ale zde postačí podstatně nií vlhkost (okolo 50%). Jsou to výhodné podmínky pro skladování ryb, plodů moře, salámů ale i čerstvého masa nebo drůbee.
Pro tyto druhy potravin slouí v moderních chladničkách takzvané nulové zóny, které mohou mít i řízenou regulaci vlhkosti podle toho jak je chceme právě vyuít. Tyto přihrádky najdeme pod řadou názvů v závislosti na konkrétním provedení a výrobci například Fresh Control, 6. smysl Fresh Control, Fresh Zone, Moist Balance, ProFresh, LongFresh, Vita Fresh, nebo CrisperBox a ChillerBox, ChillerSafe, MultiFresh. Existují dokonce ji i schránky, které vlhkost dodávají odpařováním vody.
Teploty v chladničce
Pro nápoje, balené potraviny a hotová jídla jsou vhodné teploty do 10°C, kterou bychom měli při uchovávání potravin pouívat jako nejvyí monou. Při niích teplotách se zpomaluje růst bakterií a dalích organismů, které jako spolustrávníky na naem jídle neradi vidíme.
| Speciální schránka na maso s udrovanou vlhkostí |
Pověstný sedmý schod, ideální pro teplotu piva představuje zhruba 8°C. Při této teplotě také můeme podávat větinu bílých vín (mírně podchlazené). Pro uchovávání syrového masa a zeleniny jsou nevhodnějí teploty těsně nad 0°C.
Často se mluví i o rozloení teplot v chladničce. V chladničkách bez nuceného oběhu vzduchu se můe liit teplota mezi horní a spodní částí a o 5°C, co můeme vyuít k cílenému ukládání potravin podle toho v jaké teplotě je doporučeno je uchovávat. Nevýhodou tohoto principu chlazení je pomalejí zchlazování čerstvých potravin. Proto jsou některé přístroje vybaveny nuceným oběhem, který zchlazuje rychleji, ale navíc smazává díky cirkulujícímu vzduchu rozdíly teplot mezi horní a spodní částí chladničky. Je jen na vás, kterým vlastnostem chladničky dáte přednost.
Důraz na hygienu
Za nízkých teplot se bakterie a plísně mnoí velmi pomalu, co neznamená, e naim potravinám od nich nehrozí nebezpečí. Proto je důleité udrovat vnitřní prostor čistý a pokud mono bez mikroskopických kůdců. Výrobci proto přili s ochrannými antibakteriálními vnitřními povrchy na bázi stříbra, které spolehlivě tyto kůdce eliminují (Bacteria Safe Systém, AgION nebo Antibakteriální ochrana, Antibacteria). Dalí moností u přístrojů s nuceným oběhem vzduchu je filtrace, | Filtrace uhlíkovým filtrem pohlcuje pachy a ničí bakterie | která odstraňuje bakterie a spóry plísní ze vzduchu. Zde je velmi důleité filtry pravidelně měnit, protoe časem ztrácejí své čistící schopnosti.
Peníze a v první řadě
Ano, finanční náročnost provozu, tedy předevím spotřeba energie je důleitá, i kdy bych ji zařadil a za vlastnosti ji jmenované. Nicméně je důleité si uvědomit, e chladničky a mrazničky, patří mezi ojedinělé spotřebiče, které jsou v naich domácnostech v provozu non stop. To znamená, e i malá úspora energie dělá v konečném součtu za rok nezanedbatelné částky.
Výrobci se dnes v úsporách předhánějí, díky jednomu z mála povedených kroků EU, kterým bylo zavedení povinného označování energetických tříd u chlazení i dalích výrobků pro domácnosti.
U chlazení dokonce tak úspěně, e bylo nutno zavést jetě přísnějí třídy ne byla původní A. Dnes pouíváme nově A+, A++ a dokonce i A+++, ve které se dostáváme a na spotřeby okolo poloviny energetické náročnosti u třídy A. Výrobci nevylepují jen účinnost chladícího okruhu. Také izolace, přesnějí řízení teplot a odstraňování námrazy se podílejí na úsporách energie. Novinkou, která umoňuje zpřesnit řízení teploty a uetřit energii je vyuívání nových typů tzv. invertních kompresorů s moností řízení otáček a tím i jejich výkonu.
Led je tepelná izolace
Zní to moná divně, ale kdy si uvědomíme, e z ledu stavějí eskymáci iglů jako účinnou ochranu proti mrazům, jde o praktické vyuití izolace ledem. Proto je led v chladících a mrazících zařízeních důvodem jejich vyí spotřeby a nií účinnosti chlazení, take je nutné se jej co nejdříve zbavit. K ručnímu odtávání přistoupí uivatel zpravidla a v okamiku, kdy nemůe zavřít dvířka mrazícího prostoru, co je za stavu, kdy je spotřeba přístroje na mnohonásobku stejně jako přetíení chladícího okruhu. Proto je nejen pohodlnějí, ale i výhodnějí, kdy přístroj odmrazuje sám.
Dnes jsou ji prakticky vechny chladničky vybaveny deskovým výparníkem na zadní stěně, který umoňuje automatické odtávání v průběhu chladícího cyklu tím, e při vyrovnávání teplot uvnitř chladničky prochází výparník nadnulovou teplotou a led z něj stačí odtát. Voda pak steče speciálním kanálkem do misky na kompresoru, odkud se vypaří i díky teplu vzniklému při jeho provozu.
Odmrazování mrazničky je o poznání sloitějí, proto jsou téměř vechny chladničky vybaveny automatickým odmrazováním, kdeto mrazničky jen některé.
Mrazničky No Frost mají výparník (který je zdrojem chladu) umístěný mimo prostor pro potraviny a jejich mrazení je zajitěno ledovým vzduchem pomocí ventilátoru. Na výparníku vzniká námraza, kterou přístroj odstraňuje pomocí jeho ohřevu v době, kdy je v prostoru pro potraviny ji dosaena správná teplota a nedochází k mrazení ani cirkulaci vzduchu přes výparník. Voda pak odtéká do misky na kompresoru odkud se odpaří. I přesto, e topné tělísko spotřebuje dalí energii, je reálný provoz mrazniček NoFrost energeticky úspornějí.
Nae pohodlí je důleité
Kdy máme zajitěnu správnou teplotu, vlhkost a hygienu chladničky i mrazničky, můeme se věnovat uivatelskému komfortu. Posledním hitem je osvětlení LED, které poskytuje chladné světlo, a tedy při svícení méně ohřívá vnitřní prostor chladničky. Zpravidla je umístěno na několika místech, tak aby kadé místo chladničky bylo dostatečně osvětleno.
| Ovládací panel umoní nastavit teploty i funkce pohodlně |
O výhodách elektronického ovládání není ji nutné nikoho přesvědčovat. Kromě přesnějí regulace teplot a monosti vyuití různých funkcí, o kterých jetě bude řeč, jde i o pohodlí. Moderní chladničky vybavené grafickými barevnými displeji zobrazují přesné teploty nastavené i skutečné a znázorňují i zapnuté funkce. Řada těchto displejů je dotykových, není tedy nutné mít kolem nich tlačítka pro volbu jednotlivých funkcí. Funkce volíme přímo stiskem přísluného symbolu displeje.
Přesná elektronická regulace udruje teplotu danou nastavením nebo vnitřním programem přístroje typicky v rozmezí 1°C. Taková přesnost je kapalinového termostatu, kterým jsou osazovány konstrukčně jednoduí chladničky a mrazničky, technicky nedosaitelná. Přesné snímání i nastavování teplot vyuívá pokročilé inteligentní řízení moderních přístrojů například k rozpoznání poklesu vnitřní teploty po otevření dvířek chladničky, který umí velmi rychle automaticky dorovnat navýením výkonu chladícího okruhu na nutnou dobu.
Inteligentní funkce
Rychlé zmrazování a zchlazování dává monost minimalizovat ovlivnění vnitřní teploty uvnitř prostoru pro potraviny a zamezuje tak i drobným výkyvům skladovacích teplot. Tyto funkce, o kterých ji byla řeč v úvodu článku, mohou být provedeny jako ruční, kdy je třeba je zapnout i vypnout, nebo automatické, kdy postačí funkci aktivovat a elektronika po dorovnání teplot funkci sama vypne.
Při odjezdu na delí dovolenou bývalo zvykem vyklidit chladničku, vymýt ji a vypnout, abychom zabránili íření baktérií a plísní z potravin nebo jejich zbytků a mohli chladničku vypnout. Ta se poté nechávala pootevřená, co zabraňovalo vzniku zápachů, které vznikaly ze zbytků potravin, které se nepodařilo vymýt. Nutnost tohoto postupu odstraňuje moderní chladnička tak, e po vyklizení potravin postačí zapnout funkci Prázdniny (Holiday, Holidays, Vacation), která udruje při minimální spotřebě uvnitř chladničky klima, při kterém se bakterie a plísně nenamnoí.
Některé chladničky mají speciální drák nebo prostor pro uloení nápojů s moností jejich rychlého zchlazení pomocí funkce (Ice Party, Party, Drinks Express). Tento prostor můe být i v mrazící části, případně je moné si vybrat zda vyuijete prostor v chladničce či mrazničce, kde je zchlazení rychlejí. Přitom je vak nutné neopomenout po zvukovém signálu nápoj vyjmout, aby nezmrzl a láhev nepraskla.
Dětská pojistka je jednoduchou funkcí elektronického ovládání, která zamezí náhodné změně nastavení přístroje. Aktivuje a deaktivuje se zpravidla současným stiskem dvou tlačítek po delí dobu.
Funkce ECO nastaví +5 a -18°C pro správné teploty chlazení i mrazení, při co nejnií spotřebě energie.
Jistě jsem některé funkce opomenul, určitě bych mohl jmenovat jetě monosti zobrazení receptů z databanky přístroje, hlídání trvanlivosti nebo místa uloení potravin (pokud je při vkládání do databáze přístroje zapíete), internetový prohlíeč či televizní display a dalí. Tyto funkce vak nabízí zatím jen několik futuristicky designovaných přístrojů a je otázka, která z nich se rozíří a budeme ji jako uivatelé v nových zařízeních vyadovat.
| Americká chladnička AEG |
Amerika
Nad rámec běné velikosti i poskytovaných funkcí jdou takzvané americké chladničky, které jsou konstruovány jako dvoudveřové s dvířky vedle sebe a větí ířkou i hloubkou. Proto jsou určeny zejména pro velké rodiny. Jako bonus výhodný v parných dnech nabízejí výdejník pro chlazenou a filtrovanou vodu a výrobník ledových kostek či třítě. Proto musí být zpravidla napojeny na vodovodní řád, podobně jako pračka či myčka nádobí.
Mimo hlavní proud
Dosud byla řeč o chlazení, které máme běně doma. Někdy ale potřebujeme speciální chladničky.
První z nich je chladnička na víno vinotéka. Ano, jistě můeme uchovávat víno i v běné chladničce, ale zde nejsou podmínky pro dlouhodobé skladování více lahví. Abychom vínu dopřáli správnou péči, musíme zajistit kromě teploty, která se řídí typem vína i správnou vlhkost, zamezit teplotním výkyvům, nevystavovat jej UV záření a oddělit od vibrací, které vínu kodí.
Vechny tyto podmínky splňuje vinotéka, která má ve skleněných dveřích speciální UV filtr, take se můete chlubit svojí sbírkou přátelům ani byste dvířka otevírali, udruje správnou vlhkost a je často chlazena polovodičovými Peltiérovými články, take víno není vystavováno ani minimálním vibracím z kompresoru. Navíc je vnitřní prostor často rozdělen na dvě části se zvlá nastavitelnou teplotou, pro správné uchovávání dvou typů vín současně.
Zejména o prázdninách potřebujeme karavany a dalí přenosná nebo dočasná obydlí, ve kterých bývá elektrický proud jen z akumulátorů, co vyvolává potřebu auto chladniček a přenosných chladících taek, které si s sebou můeme brát i k vodě. Auto chladničky napájené z elektrického systému automobilu pracují zpravidla na základě peltiérových elektrických článků, co umoňuje chlazení, avak pro mrazení je příkon nedostatečný. To ale nevadí, protoe na dovolené nebudeme mít potřebu uchovávat mrazené potraviny delí dobu a kromě zmrzliny je asi nebudeme ani potřebovat. Velké karavany mohou být vybaveny vlastními agregáty nebo moderními solárními kolektory, které poskytují přímo 230V. Speciální absorpční chladničky pro karavany se vyrábějí s moností napájení 230V, 12V nebo plyn, take si můete vybrat jaký přívod energie právě vyuijete.
Chladíme vzduch
V parném létě nemohu nevzpomenout na vyuití chladících zařízení pro chlazení vzduchu v bytech a tedy klimatizace. Jednoduché odpařovací klimatizace fungují na principu odebírání tepla z okolí odpařující se vody. Z toho vyplývá jejich nevýhoda, zvýení vlhkostí vzduchu v ochlazované místnosti. Systémy s kompresorem můeme rozdělit na přenosné a zabudované. Přenosný systém tvoří větí skříňka, ze které vede hadice s odpadním horkým vzduchem a ta musí být odváděna z místnosti například pootevřeným oknem. To je značná nevýhoda.
Zabudovaná klimatizace se skládá z výparníku umístěného v ochlazované místnosti a venkovní jednotky, která ochlazuje horké páry chladiva jdoucí z kompresoru. Ovládání těchto klimatizací je provedeno zpravidla pomocí dálkového ovladače. Výhodou větiny těchto moderních systémů je monost zimního provozu jako ohřevu na principu tepelného čerpadla vzduch-vzduch.
Pro časopis Inspirace EURONICS č.3 / 2012Milo Chadt milos@chadt.cz milosch@centrum.cz foto: AEG - Electrolux,
Články s podobnou tématikou:
|